Kendi Tecrübelerim ile Betta Üretimi

Betta üretmek için ilk önce bettanın yaşam koşullarını incelememiz gerekli . Agresif olduğunu hemen hemen herkes bilir tek olarak ufak akvaryumlarda bakılması konusuna katılmamakla birlikte üretim akvaryumlarının ufak hacime sahip olması gerektiğine tamamı ile katılıyorum . Yaşadığı alandaki pH az farklılık gösterse de akvaryumlardaki su değerler 6.0 - 8.0 pH aralığındadır . Tolere edebildiği ısı seviyesi 24°C - 30°C aralığındadır ama üretim için kurulan alanlarda ısı 27 dereceye sabitlenmelidir . Üretim konusu çoğu kişilerin gözünde abartılsa da aslında işe aşama aşama ve kuralına göre yapılırsa üretmesi basit ve zevkli bir hobidir .

Üretim için yapılan sıkça yanlışlıkların bazılarına değinmek istiyorum . Alınan bettaların en iyi kalitede olmasına özen gösterilmez ise çıkacak yavrularında anaçlara benziyeceğini belirtmek istiyorum aksi halde 3 4 ay boyunca vereceğiniz emeklerin boşa gitmemesi adına . Amacımız betta üretirken ülkemizdeki betta çeşitliliğinin en iyi düzeyde gelişmesine katkı sağlamaktır . Diğer yanlışlar ise üretmek için sadece 1 çift betta almak buda çok yanlış bettalar ürerken dahi birbirlerini öldürebilirler çünkü üremeye hazır olmayabilirler . Bu denli en az 2 erkek 3 4 5 dişi almamız gerekli bunu kesin başarmak istiyorsak .Bir diğer yanlış ise daha yeni yetme damızlık altı dahi olmamış erkek bettalar alıp tam hırçın zamanında üretime almak çok yanlış balık üreme zamanınada gelmeli aynı yanlış dişi bettalarda da yapılıyor dişi daha yumurta toplamamış olduğu halde üremeye atılıyor buda en büyük hatalardan biri . Balıkların tam damızlık olduğundan emin değilsek ilk bir kaç ay balıkları beslememiz gerekli büyüme kaydediyor mu , erkek dişiyi görünce köpük yapmaya başlıyor mu , maximum boyuta gelmiş mi , dişi karnında yumurta toplayıp tüpçüğü çıkmışmı bunları iyi incelememiz gerekiyor aksi halde en ufak bir boş vermişlik üretime engeldir . Önem verdiğim yanlış yapılan bir nokta ise erkekler dişilerden biraz daha büyük olması tercih edilebilinir (Kendi üretimimde ay olarak büyük bir dişi ile pozitif bir sonuç aldım çok kolayca yumurta döktüler ). Eğer üretimciden aldıysanız balıklarınızı mutlaka kaç aylık olduğunu sorunuz damızlık bir erkek 10 11 aylıktır üretim yaşı ise kesinlikle 1 yaşından sonra olmalıdır .Dişide aynı şekilde 10 aylıktan sonra daha hazır hissedecektir kendisini . Erkek her zaman köpük yapar erkek köpük yaptı diye hemen dişiyi akvaryuma atmamalıyız. Dişide kendini hazır hissetmeli .

Üretime adım adım gelirken sabırlı olmamız en büyük çabadır .Çünkü üreme bazen 1 saatte sürebilir 1 haftada sürebilir hiç üreme olmayadabilir .

Üretim için gerekli şartlar ;

1-Erkek tam damızlık boya erişmeli ve çok iyi beslenmeli
2-Dişiler damızlık boya gelip yumurta toplayana kadar çok iyi beslenmeli

Üretim için akvaryum şartları ;

1- Akvaryumunuz( İdeal ölçüler 30x15x15 her petshopta bulunan kapaklı akvaryum yada şeffaf saklama kapları olur ) cama cam boş bir tank olursa sizin için daha iyi olur ama tankta mutlaka catappa yaprağı olmalıdır. Çünkü dişinin arada kaçıp saklanacağı bir yer olmalı .

2.Tankta ısıtıcı olmalıdır ve sürekli sabit kalmalıdır . Ayrıca akvaryumda en ufak boyut pipo filtre olmalıdır .

3- Akvaryumun dışından zemine akvaryumun altına siyah bir fon yada poşet koyunuz . Yumurtaları erkeğin daha iyi görmesi için .

4- Akvaryumda mutlaka 7gün-24saat dışarıdan bir masa lambası yardımı ile en düşük wattlı loş bir ortam sağlayacak (LED yada en düşük watt dalgıç lamba ) ışık olmalı .

5- Akvaryumumuzun üstüne streç çekmeliyiz yada bir naylon sermeliyiz .(Üzeri açık akvaryumlarda hava ile temas eden köpükler çok çabuk patlayabilir . ( Dikine kesilmiş strafor bir bardak ile bunu garantiye almayı sağlayabiliriz)

6- Bettaların sizleri görmesini engellemek için ön taraflarına gazete yada defter koyarsanız çok iyi olur . ( Burada amaç bettaların ürküp strese girmemesi ve bettaların birbirine odaklanmasını sağlamak )

Üretime son adımlar ;

1- Erkeğimiz bakterisi oturmuş(ilk etapta pipo filtre çalışmalı ve 3 4 günde bir hafif dip çekimi yapılmalıdır. Üretimde dişi atılınca kapatılmalıdır ) ısıtıcısı açık tanka adapte edilir ve 1 2 hafta erkeğin akvaryumu tanımasını sağlamalıyız . (Bu süre zarfında dişide çok iyi bakılmalı dişinin kabınada catappa yaprağı atılmalı su değişimleri aksatılmamalıdır ) Not :Erkeğin akvaryumu tanıması zamanında ışıklar geceleri kapatılmalı .

2- Erkek adapte olduktan sonra dişiyi dışarıdan düz kenarlı mika kap (oval camlı kavanozlar dişiyi net göstermez ) yardımı ile akvaryumun yanında bırakıp birbirlerini tanımasını kur yapmasını sağlamalıyız .(bir Diğer yöntem önceden tankın içine bırakılmış su seviyesi ile eşit cam kavanoz içine dişiyi bırakıp dişinin kendi tercihi ile atlamasını sağlamalıyız en iyi yöntem budur dişi hazır ise üretim daha iyi geçer ) (Dişinin atlaması uzun sürdü ise kavanozu kıpırdatmadan ufak bir kepçe ile dişiyi çıkartıp erkeğin yanına atabiliriz. ) Mika kapta ise 2 3 gün birbirlerini görmesini sağlamamız 3. günün sonunda dişiyi erkeğin yanına atmamız idealdir .( Not ; Mika kabın üstüne mutlaka delikli bir streç çekin dişiler hızlı yüzücülerdir 10 15 cm yüksekliği kadar aniden zıplayabilir. )

3- Dişiyi attıktan sonra günde 5 - 10 kere belirli periyotlarda incelememiz gözlem yapmamız şarttır dişiyi sabah atıp akşam gelip bakmak ile bu iş olmaz .( böyle yapacaksanız hiç üretime başlamayın ) Dişi çok kötü şekilde ana vücuttan darbe almış ise açık yaralar var ise çıkartmamız gerekebilir. (dişi hazır değildir )Ama kuyrukları hafif yenmiş ise pek sorun olmaz. Dişide problem yok ise takibe devam etmemiz gerekli ayrıca bu süre zarfında ışıklar umarım açıktır bu süre zarfında asla ışıkları kapatmamalıyız ve köpük yüzeyi sürekli gözlem yapmalıyız üreme uzun sürebilir başta da belirttiğim gibi ilk birkaç gün dişi gerçekten saklanıyor ise çıkartmak biraz daha zaman vermek yada başka dişi kullanmak en mantıklısıdır .

4.Yumurtalarımız köpük yuvanın içinde ise streç yada şeffaf naylonumuzu hafif kenardan açıp suyu sarsmadan dalga yapmadan dişi bettayı almamız gerekli . Bu adımdan sonra ve önce hatırlatmam gerek günde 1 2 kere anaçlar mutlaka beslenmeliler . Aç kalan bettarlardan biri mutlaka yumurtaları yiyecektir . Erkek tek kaldıktan sonra her gün rutin şekilde yemlemeyi unutmayınız . Zaten 2 . günden sonra yavru bettalar çıkar ama üretimde dişi nazlı ise ve üreme uzun sürdü ise mutlaka 3 . günün sonunu beklemeliyiz . Erkek bu süre zarfında tam solunumu oluşmamış bebekleri tekrar köpüğün içine hapseder . 3. günün sonu geldi çattı ise bu saatten sonra erkeği ayırmamız çok iyi olacak bundan sonra erkek ile işimiz kalmadı hem yorgun hem bitkin olan erkeğimizide kondüsyonunu tekrar kazanması için güzel bir bölüme alıp dinlenmesini sağlamalıyız . (Akvaryumun üstündeki streç Yavrular iyice gelişene kadar çıkartılmamalı ve ışık artık normal rutin düzene girmelidir akşamları kapatılmalıdır . )

5- Yavrular ilk 1 2 gün aç bırakılmalı beslenmemeli . Bazı duyumlarıma göre karınlarında onları 1 2 gün idare edecek keselerinin olduğu ve yem verilirse şişip ölmelerine sebep olmamızı sağlayacağını öğrenmiştim ama benim düşüncelerim ise ağız yapısı daha tam oluşmamış olmaları (Herkesin düşüncesi ve yorumu farklı olabilir ) .
Yavruları yemleceğimiz zaman gelip çattı ve ilk vereceğimiz besin arteima olmalı (Bazı kişiler hazır sıvı artemia kiti kullanıyor tercih sizin )

6 -Yavruları beslememiz günde minimum 3 öğün olmalı . Bazı kişiler bu 3 öğünlük artemiayı 4 5 öğünde verip az ama sık yemleyebilir . İlk 1 2 hafta böyle artemia ile beslemeye devam etmeliyiz . Akvaryumun zemini çok kirlenmeye başladığını fark edeceksiniz ki kimi arkadaşlar tanka elma salyangozu atıyor ben tavsiye etmiyorum .(Nedenine gelirsek bu tankta kuru yem ile canlı beslemiyoruz ve dipte oluşan tortular pamukçuklara ek olarak dışkı yaparak işinizi zorlaştırabilir ) Benim tavsiyem ise büyük boy bir şırınga ile ucuna hava hortumu geçirilmiş bir dip çekimi aleti yapmalıyız. ( Not :2 . haftadan sonra başlamanız daha iyi olur ) Tortuları çektik ama su seviyesi çok eksildi ise daha önceden içerisinde catappa yaprağı ve pipo filtre olan bir kaptan şırınga ile su çekip yavaş yavaş çok eklememek kaydı ile su ekleyebiliriz .

7 - 1 , 1.5 ay sonra bettalar hafif kuru yem yiyecek seviye geldiklerinde bettalar için protein içeriği yüksek yemleri çok ince şekilde sarımsak sağanında dövüp toz yapmamız gerekli çok az ölçüyü aşmayacak şekilde bir çay kaşığı ucu kadar atmanız daha iyi olur fazlası dipte nitrata(1. aydan itibaren pipo filtreyi en düşük ayarda çalıştımanız gerekmektedir )dönüşeceği için tavsiye etmiyoruz(Not : Mikro kurt ile besleyebilirsiniz ) . 2 , 2,5 ay sonra hafif yeni boylanan su pirelerini süzüp verebiliriz . (Not : 2 . aydan itibaren yine şırınga yöntemi ile balıkları çekmiyecek şekilde dip temizleme süresini sıklaştırabilirsiniz . Unutmayınız ki yem ne kadar büyümelerine katkı sağlıyorsa su değişiminde o kadar etkilidir . ) Ben su değişimlerini çok az yaptığım için erkekleri çok geç kendini belli etmeye başladığı için 3.5 4. ayda erkekleri ayırabildim bende 20 tane erkek çıkmış idi sayı çok mu az mı derseniz sayı az bir diğer üretimimde erkek sayısı 40 kadar çıkmıştı . Tabi büyüme esnasında ufak ufak kayıplar veriyoruz bunlarda birer etkendir . Normalde çok iyi beslenildiği takdirde 3 ayda erkekler kendini belli ediyor .

Not : Yazım yanlışlarımı mazur görün zamanla düzelteceğimden emin olabilirsiniz. Tecrübelerim kesinlikle doğrudur demiyorum yanlış olabilir hatam var ise affola . Zamanla eklemeler çıkarmalar yapacağım .Saygılar .

Balıklarda İç parazit hastalığı ve tedavisi .

İç parazit tedavi edilmezse balıkları ölüme götüren bir hastalıktır. İç parazit; genelde yanlış ve bozuk yemle besleme , stres sonucu oluşur. İç parazit olan balığın rengi koyulaşır,karnı içeri çöker (her çökme iç parazit değildir, ağızda kuluçka yap...

Havalar Soğuyor Ve beyaz benek tehlikesi çoğalıyor (Tedavi yöntemi )

Beyaz Benek Hastalığı Ichthyo..Beyaz benek hastalığı nedir ?Beyaz benek Ciliaten parazit ailesine ait bir bakteri türüdür. Bilimsel adı ichthyophthirius multifiliis' dir. Akvarist dilinde Ichthyo yada beyaz benek denir.Diagnoz (teşhis...